Zo maak je een gezonde smoothie
Smoothies zijn heerlijk als tussendoortje of zelfs als ontbijt. Je kunt ze zo gezond maken als je wilt. Dit zijn zes tips voor een gezonde en goed vullende smoothie:
1. Gebruik vers fruit
Hele, verse vruchten zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen. Deze vormen daarom de beste optie voor een gezonde smoothie. Als je de schil om appels en peren laat zitten, dan krijg je nog extra vezels binnen.
Fruit uit blik of pot bevat vaak toegevoegde suikers of andere ongezonde stoffen. Voor een gezonde smoothie kun je deze producten dus het beste laten staan. Diepvriesfruit is meestal niet bewerkt, dus dat is een prima alternatief voor vers fruit.
2. Ga voor 1 of 2 porties fruit
Het beste kies je één of twee porties fruit voor je smoothie. Eén portie is één stuk middelgroot fruit, zoals een appel, banaan of perzik. Gaat het om grotere of kleinere fruitsoorten, zoals mango en aardbeien, houd dan 100 gram fruit aan.
3. Voeg groenten toe
Een gezonde smoothie bevat ook groenten, want deze leveren vaak nog meer vezels dan fruit en daarnaast gezonde vitamines en mineralen. Bovendien krijg je minder fruitsuikers binnen als je groenten toevoegt. Dat is wel zo gezond voor je gewicht.
Je kunt veel verschillende soorten groenten gebruiken voor je smoothie, maar spinazie en boerenkool zijn favoriet. Komkommer maakt je smoothie lekker fris en voegt meteen vocht toe. Courgette heeft een neutrale smaak en is daarom ook heel geschikt voor je smoothie.
Bovendien zorgt courgette voor een dikkere textuur. Hetzelfde geldt voor avocado. Dit is eigenlijk een vrucht, die vaak tot de groenten wordt gerekend. Avocado zorgt voor een smeuïge smoothie met een romige smaak. Bovendien krijg je met avocado gezonde vetten binnen.
Had je al eens aan sla gedacht voor je smoothie? Dat kan ook heel goed. Net als groen van radijsjes, wortels en bietjes. De bietjes zelf kunnen ook prima in je smoothie als je ze even van tevoren kookt. Wortels kun je rauw in je smoothie verwerken.
Hier vind je een recept van een smoothie met verschillende soorten groenten en in dit artikel staat een smoothie die eveneens een gezonde portie groenten bevat.
4. Gezonde bron van vocht
Een gezonde bron van vocht voor je smoothie is vrij van toegevoegde suikers en zacht voor je darmen. Plantaardige melk waaraan geen suiker is toegevoegd, voldoet hieraan. Ook (kokos)water, afgekoelde groene thee en versgeperst sinaasappelsap zijn gezonde bronnen van vocht. Als je versgeperst sinaasappelsap gebruikt, voeg dan minder fruit toe.
5. Zorg voor extra voedingswaarde
Je kunt je smoothie nog gezonder maken door extra voedingsstoffen toe te voegen. Denk aan gezonde vetten en eiwitten. Gezonde vetten vind je in kokosmelk, noten, zaden en pitten.
Notenpasta is handig voor in je smoothie, want dan hoef je de noten niet meer te malen. Gebruik notenpasta die vrij is van toevoegingen of die enkel ene beetje zout bevat.
Pindakaas kan ook in je smoothie, maar houd er rekening mee dat pinda’s veel omega 6-vetzuren bevatten. Vaak krijgen we deze vetten al meer dan voldoende binnen. Voor een gezonde balans tussen omega 3 en 6 laat je deze vetten dan ook beter weg.
Voor extra eiwitten kun je yoghurt en kwark toevoegen aan je smoothie. Melk bevat ook eiwitten, maar dit ongefermenteerde zuivelproduct kan je darmen belasten.
6. Gezonde topping
Een topping staat feestelijk en hiermee voeg je nog extra voedingswaarde toe aan je smoothie. Gebruik noten, zaden en pitten om over je smoothie te strooien. Lijnzaad en hennepzaad hebben een neutrale smaak en passen daarom vrijwel bij iedere smoothie.
Als je lijnzaad gebruikt, kun je het beste hele zaden kopen en deze malen op het moment dat je een smoothie gaat maken. Dan blijven de voedingsstoffen namelijk het beste behouden. Ook fijngehakte amandelen vormen een heerlijke topping. Hetzelfde geldt voor pistachenoten. Met zo’n topping maak je je smoothie compleet en geniet je er extra van.
Bron:
€
Geef een reactie