Waarom een gezonde leefstijl belangrijk is
We moeten ongeveer 81 jaar met ons lichaam leven. Naarmate je leeftijd toeneemt, des te meer klachten kunnen ontstaan. Op jonge leeftijd besef je het lange termijn probleem niet, waardoor je wellicht je lichaam niet ‘lief’ behandeld. Waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? In dit artikel ga ik verder op in!
Waarom een gezonde leefstijl?
Stel jezelf de vraag waar jij jezelf ziet wanneer je wat ouder bent geworden. Ben je dan nog in staat om te lopen en heb je last aan je vingers of knie? Dit zijn vragen wat ik mijzelf elke dag stel. Gezond eten en sporten kan de kans op ziekten verminderen. Dit is overigens het uitgangspunt voor mij om te sporten en gezond te eten.
Consistentie in het eetpatroon
Consistentie is het grootste probleem wat de meesten onder ons ervaren. Je bent net gemotiveerd om gezond te eten en je houdt het ongeveer een maandje vol, waarbij je vervolgens je ongezonde eetpatroon weer oppakt. Mijn tip is dan ook om voornamelijk te variëren in je voeding.
De meeste mensen eten havermout of muesli bij het ontbijt. Je zou best eens 20 gram walnoten kunnen toevoegen, zodat je een vleugje omega3 elke ochtend meekrijgt. Bij het avondeten kan je gebruik maken van broccoli of andere groenten. Je kan namelijk wonderen verrichten met broccoli in je keuken.
Een minimum van 30 minuten per dag voor een gezond lichaam
Men dacht vroeger dat je gezonder was als je meer sportte. Anno 2019 is dat beeld ook genuanceerd waarbij artsen ons aanmoedigen om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit hoeft geen fitness te zijn, je kunt ook regelmatig wandelen of wat vaker de trap nemen. Het 30 minuten bewegen is overigens het minimum en deskundigen adviseren om ongeveer een uur bezig te zijn.
Samen sporten met je partner of vrienden
Heb je moeite om een bepaald patroon te behouden? Dan kan het lonen om samen met iemand te sporten die overigens hetzelfde doelstelling in ogen heeft. Je moet echter oppassen met het sporten, want het kan ook een negatieve impact hebben op je gezondheid. Op korte termijn schijnt het mee te vallen, maar op lange termijn kan je last hebben van artrose. Artrose is meer dan alleen een gewrichtsslijtage. Bij een artrose is er tevens sprake van een ontsteking, die een directe gevolg is van de ontstane schaden van vroeger.
Begin je last te krijgen aan je knie? Dan adviseer ik je per direct om te stoppen en een arts of fysiotherapeut te contacteren. Als je door blijft sporten en je pijn negeert, dan kan je op lange termijn artrose in de knie krijgen.
Een vroege ingreep kan de totale schade verminderen. Zo kan je nog altijd vroegtijdig inspelen op je klachten en zo voorkom je volledige slijtage van je knie of andere gewrichten.
Ontspan en slaap voldoende
Ontspanning is één van de belangrijkste manier om tot rust te komen. Blijf je gezonde hobby’s uitvoeren, zodat je ook aandacht besteed aan je spirituele welzijn.
Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich. De spieren, de hersenen en het hele lichaam komt tot rust en hierdoor kan je de volgende dag weer goed presteren.
Rachel zegt
Als ik een tijd gezond eet voel ik mezelf ook een stuk beter, maar helaas ben ik ook een echte snoepkont.. dus soms kan ik het ook echt niet laten en dan gaan er gelijk ook een aantal koekjes in of een paar handjes chips en dan baal ik altijd als een malle.
Marloes zegt
Hi Rachel, ja heel herkenbaar inderdaad. Dat heb ik ook weleens hoor maar ik denk dat juist de balans tussen die twee prima is. Zelf hou ik altijd de 80/20 regel aan en dat gaat prima!
Suzanne zegt
Soms vind ik het echt leuk om samen met mijn vriend te sporten! Dit zorgt toch voor meer motivatie!
Marloes zegt
Ja dat is ook zeker waar! Ik sport meestal alleen en mis dan wel af en toe wat motivatie.