Waar let je op bij het kopen van een tweedehands auto
Vorig jaar heb ik na het heel lang uitgesteld te hebben een nieuwe auto gekocht. Ik reed al ruim 10 jaar in mijn oude vertrouwde Kia Picanto, waar ik veel veilige kilometers in heb gereden. Maar nu ik meer kilometers rijd en een grote hond heb die regelmatig mee op pad gaat, was een grotere en iets veiligere auto wel gewenst. Ik wist al heel snel wat voor auto ik graag wilde kopen: een Nissan Qasqai. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds erg blij mee. Maar waar let je op bij het kopen van een tweedehands auto? In dit artikel geef ik je handige tips!
Bereken wat je maandelijks kwijt bent
Heb je een auto op het oog? Bereken dan van tevoren wat je maandelijks kwijt bent aan je nieuwe auto. Je moet natuurlijk een autoverzekering afsluiten voor de auto. Je hebt keuze uit veel verschillende autoverzekeringen die je van tevoren kunt vergelijken. Ook kun je voor jezelf bepalen of je de auto all risk wilt verzekeren of WA+Casco. Naast een autoverzekering moet je ook rekening houden met wegenbelasting en afschrijving van de auto.
Bij wegenbelasting wordt er gekeken naar het gewicht van de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe duurder de wegenbelasting. Dit kan oplopen tot wel €200,- per kwartaal.
Let ook op het onderhoud van een auto. Kijk dus goed naar de staat waar je een nieuwe auto in koopt en wat er in het verleden aan de auto vervangen is. Een onderhoudsboekje is hierbij wel erg handig om te hebben.
Vergelijk auto’s goed met elkaar
Vergelijk auto’s en autoprijzen goed met elkaar. Koop je liever een jongere auto met weinig kilometers of een oudere auto met wat meer kilometers op de teller? Of is een youngtimer misschien meer iets voor jou?
Tussen een auto uit 2014 of 2016 kan zo duizenden euro’s verschil zitten. Ook maakt het natuurlijk uit hoeveel kilometer er op de teller staan. Zo kun je een jonge auto hebben uit 2019 maar als er 100.000 kilometer op de teller staat is de auto misschien al iets minder aantrekkelijk om te kopen.
Houd je aan het budget
Spreek met jezelf een maximaal budget af, wat je aan een tweedehands auto wilt uitgeven. Mocht je een andere auto in willen ruilen is het handiger om een auto tweedehands bij een garage te kopen. Spreek goed af wat je terugkrijgt voor de auto die je inruilt. Zo weet je precies nog wat je moet bijbetalen. Zo kreeg ik voor mijn 15 jaar oude Kia Picanto nog €1500 inruilwaarde. Dit scheelde toch weer een hoop op het aankoopbedrag van mijn nieuwe auto.
Kloppen de gegevens
Check bij het RDW of alle gegevens kloppen. Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad? Wanneer heeft de huidige eigenaar de auto gekocht en de vervaldatum van de APK. Je kunt alles te weten komen over een auto zolang je het kenteken weet.
Daphne zegt
Wat een handig artikel!