Verminderde kwaliteit bomen door eikenprocessierups
Je hebt vast wel eens van processierupsen gehoord. Als natuurliefhebber en iemand die dagelijks in het bos wandelt, kijk ik er goed voor uit. Eikenbomen kunnen sterk verzwakt raken door de aanwezigheid van de eikenprocessierups. In de herfst zie je dan dat aangetaste bomen minder eikels produceren, of eikels van een kleiner formaat. In zeer ernstige gevallen kan de boom zelfs sterven. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen bij processierupsen.
Kale eikenbomen
De eikenprocessierups leeft in de eikenboom en gaat in processievorm op pad. De rups eet knoppen en jonge blaadjes van de eikenboom om in korte tijd veel te kunnen groeien. Na verloop van tijd ziet de eikenboom er aangevreten uit. Als alle jonge blaadjes op zijn, doen de rupsen zich tegoed aan de oudere bladeren. Alleen de grote nerven worden overgeslagen. Doordat de knoppen in het voorjaar grotendeels zijn weggevreten, produceren de eikenbomen in de herfst minder eikels. Processierups bestrijding is dan ook noodzakelijk voor de openbare veiligheid.
Andere bomen die aangetast kunnen worden
De eikenboom is de favoriete boom van de processierups. Het kan zijn dat ook nabijgelegen bomen worden opgezocht als een boom al volledig is kaalgevreten of vol zit met rupsen. Soms worden de rupsen door de wind naar een andere boom verplaatst. Er zijn processierupsen aangetrokken in kastanjebomen, berkenbomen, beukenbomen en zelfs hazelaars. Op naaldbomen leven ook processierupsen, maar dit zijn dennenprocessierupsen. In Nederland is deze soort nog niet aangetroffen. Wel zijn ze in België al gespot.
Wanneer veel last van de processierups?
Na een warme zomer en redelijk droge herfst en winter is de kans groot op veel overlast van de processierups. De rups kan namelijk goed tegen koude, maar is vooral gevoelig voor vocht. In Nederland zijn de omstandigheden voor de eitjes om te overleven de laatste jaren erg goed. De rups komt uit de processievlinder, die een eigen boom opzoekt om de eitjes in te leggen. Deze boom kan 20 tot 40 kilometer uit de buurt van de boom zijn waar de vlinder, toen rups, op heeft geleefd. Het leefgebied van de eikenprocessierups kan zich dus snel uitbreiden! Eikenprocessierups bestrijding vanuit de gemeente en bij particulieren zorgt ervoor dat de overlast niet te groot wordt. De eikenprocessierups heeft namelijk vervelende brandharen, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan.
Gezondheidsklachten door processierups
De eikenprocessierups heeft duizenden brandharen, die door de wind worden meegevoerd. Hierdoor krijg je ook zonder direct contact met de rups last van irritatie van de huid, keel, ogen en luchtwegen. De brandharen kunnen namelijk klachten geven als ze in je ogen of op je huid terechtkomen. Ook (huis)dieren kunnen hier last van krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn: jeuk, blaasjes, bultjes en roodheid. De ogen kunnen rood en opgezwollen worden en je hebt het gevoel dat er iets in je oog zit.
Heb jij weleens last gehad van klachten door een eikenprocessierups?
€
Geef een reactie