Tips voor een goede nachtrust: word fris en fruitig wakker
Vind je het lastig om ‘s avonds in slaap te vallen? Lig je de hele nacht te draaien en te woelen? Voel je je ‘s ochtends als de wekker gaat als een uitgeknepen vaatdoek? Dat is geen pretje! Niet voor de nacht zelf en zeker niet voor de dagen erna. Een goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren gedurende de dag. Het zorgt ervoor dat je:
- Meer gefocust bent
- Alerter bent
- Dingen beter kunt onthouden
- Je fitter voelt
- Opgewekter en vrolijker bent
- Een beter humeur hebt
Deze 9 handige tips en trucs helpen je om een stuk frisser wakker te worden
Maak je nachtrust écht belangrijk
Slaap is essentieel voor je humeur en gemoedstoestand. Geef het daarom de prioriteit die het verdient. Ga op tijd naar bed en sta elke dag op dezelfde tijd op. Zorg voor structuur.
Zorg voor de juiste hoeveelheid slaap
Een ideale nachtrust duurt ongeveer 7 tot 8 uur voor volwassenen. Tijdens onze slaap doorlopen we verschillende stadia, bestaande uit vier fasen:
- De sluimerfase
- De lichte slaap
- De diepe slaap
- De REM-slaap (droomslaap)
Een complete slaapcyclus duurt gemiddeld 90 tot 120 minuten en wordt tijdens een goede nachtrust drie tot vijf keer doorlopen. Wanneer je tijdens de REM-slaap gewekt wordt, ervaar je een gevoel van sufheid en vermoeidheid, in plaats van uitgerust te zijn. Het is dus het beste om wakker te worden na het doorlopen van een volledige slaapcyclus. Ontdek hoeveel uur slaap voor jou het beste werkt.
Creëer een rustige omgeving en aangenaam klimaat
Maak van je slaapkamer een plek waar je graag wilt zijn. Zorg voor een rustgevende inrichting en houd de kamer opgeruimd. Zorg er ook voor dat het ‘s nachts goed donker is. Je lichaam en geest passen zich hieraan aan, waardoor je slaperig wordt en gemakkelijker in slaap valt. Houd het raam op een kier voor frisse lucht. De ideale temperatuur voor een slaapkamer is ongeveer 18 graden.
Vermijd spanning overdag
Als je hoofd overdag onrustig is, is de kans groot dat het ‘s nachts ook onrustig blijft. Een gebrek aan ontspanning en overmatige stress leiden tot een verstoorde nachtrust. Bereid jezelf daarom voor op het slapengaan. Stop met piekeren en probeer jezelf te kalmeren. Mediteer bijvoorbeeld of lees een boek.
Voedingssupplementen die de nachtrust ondersteunen
Wil je een goede nachtrust? Dan kunnen voedingssuplementen zoals melatonine, magnesium en reishi je daarbij helpen. Melatonine reguleert je slaap-waakcyclus en een supplement kan je helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid*. Magnesium zorgt mede voor je spieren en draagt bij aan een normale weerstand tegen stress*. Reishi, een krachtige paddenstoel, heeft kalmerende effecten en is evenwichtig in stresssituaties*. Wil je nachtrust ondersteunende supplementen zoals Reishi kopen? Zorg er dan wel voor dat je met een professional praat voordat je nieuwe supplementen gaat proberen, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
Blijf in beweging
Zorg ervoor dat je overdag voldoende beweegt, minstens een halfuur actieve lichaamsbeweging. Dit is goed voor zowel je lichaam als je brein. Door de inspanning overdag kan je lichaam ‘s avonds beter ontspannen.
Verminder het gebruik van schermen vlak voor het slapengaan
Telefoons, televisies, laptops en tablets stralen blauw licht uit, wat de aanmaak van melatonine vermindert. Hierdoor krijgt je lichaam niet het signaal dat het tijd is om te slapen, waardoor je moeilijker in slaap valt. Vermijd deze schermen daarom minstens een uur voor het slapengaan.
Beperk cafeïne en alcohol
Cafeïne blijft enkele uren actief in je lichaam. Het is daarom verstandig om ‘s avonds geen koffie meer te drinken (tenzij het cafeïnevrij is natuurlijk). Je kunt zelfs overwegen om vanaf het einde van de middag helemaal geen cafeïne meer te consumeren. Een lekker glaasje wijn of een drankje op zijn tijd is natuurlijk heerlijk, en het kan je zelfs sneller in slaap laten vallen. Maar wees gewaarschuwd: je slaapkwaliteit wordt er slechter van. Met alcohol in je systeem slaap je minder diep, waardoor je de verschillende slaapfasen niet goed doorloopt en mogelijk onrustig wakker wordt.
Vermijd overmatig eten vlak voor het slapengaan.
Slapen met een knorrende maag is vervelend, maar slapen met een te volle maag is dat ook. Heb je toch nog honger? Kies dan voor licht verteerbaar voedsel. Een zware maaltijd zorgt ervoor dat je spijsvertering overuren draait en je lichaam te actief blijft om in slaap te vallen.
Met deze tips zul je ‘s ochtends een stuk vrolijker naast je bed staan! Slaap lekker!
€
Geef een reactie