Recept: Pita Gyros met zelfgemaakte Tzatziki
Ben jij al weleens in Griekenland op vakantie geweest? Prachtige eilanden, geurige straatjes, vriendelijke Mediterraanse mensen en de kenmerkende blauw-witte kleuren. Die heerlijke geurige straatjes zou ik jullie graag eens mee naar toe willen nemen! Vandaag deel ik een heerlijk recept met jullie om alvast in Griekse sferen te komen: Pita Gyros, een eenvoudig, snel maar erg gezonde maaltijd. Dit is één van de favoriete gerechten die mijn vriend vaak voor mij klaar maakt. Leuk om klaar te maken als je vrienden of familie op bezoek krijgt!
Ingrediënten voor het vlees:
– 4 kippen-dijfilets
– 1 tl korianderpoeder
– 1 tl komijnpoeder
– 2 tl paprikapoeder
– 2 tl oregano
– 1 el munt
– 3 el peterselie
– 1 tl zwarte peper
– 2 knoflookteentjes
– 1 rode ui
– snufje zout
– 4 el olijfolie (om in te bakken)
Mocht je weinig tijd hebben, kun je de verse kruiden ook vervangen voor Gyros kruiden
Voor het vlees kun je het beste kippen-dijfilets pakken. Marineer het vlees het liefst een dag van te voren of anders minimaal 2 uur voor het bereiden. Dit komt het vlees echt ten goede en geeft juist die authentieke Griekse smaak. Voor het mooiste smaakresultaat gebruik ik het liefste verse kruiden, mocht dit niet voorradig zijn dan voldoen de gedroogde kruiden welke in potjes verkrijgbaar zijn ook.
Voeg drie eetlepels olijfolie in een schaal en voeg naar smaak de kruiden toe. Snijdt de kip in lange dunne reepjes en meng deze goed door de marinade zodat de olie de kip goed bedekt. Druk vervolgens de vleesmarinade met een lepel aan en dek deze af met vershoudfolie.
Ingrediënten voor de Tzatziki:
Ook deze komt het beste tot zijn recht als dit een van dag te voren wordt bereid zodat alle ingrediënten kunnen wennen aan elkaar en de smaken goed kunnen intrekken.
– Griekse yoghurt (500 ml)
– 1 Komkommer
– 2 teentjes vers geperste knoflook
– 4 muntblaadjes fijngehakte munt
– 4 el verse peterselie
– 4 el bieslook
– 3 el dille
– 1 el citroensap
– snufje zwarte peper
– snufje zout
Schep de Griekse yoghurt in een schaal en snijdt ondertussen een komkommer in de lengte door de helft. Lepel de pulp van de komkommer uit, en rasp de rest van de komkommer inclusief schil. Doe de geraspte komkommer bij de kwark in een kom, en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Mix alles goed door elkaar en dek de kom af met vershoudfolie. Zet de Tzatziki in de koelkast.
Serveer de volgende verse ingrediënten tijdens het beleggen van het broodje om nog meer smaak te creëren:
– 1 rode ui in fijne ringen
– 1 rode paprika fijngesneden
– Fetakaas in kleine blokjes
– schijfjes komkommer
– Cherry tomaatjes
Als brood kun je natuurlijk de standaard pita broodjes pakken. Maar Turks brood is toch net even wat lekkerder. Snij een Turks brood in vier delen, en leg het voor een paar minuutjes onder de gril/tosti ijzer. Zeker weten een succes! De Tzatziki kun je nog een paar dagen bewaren in de koelkast.
Eet smakelijk!
Heb jij weleens zelf Tzatziki gemaakt?
Femke zegt
Hmmmm, lekker en makkelijk!
Lindsey Beljaars zegt
Aah heerlijk!!
Manon zegt
YUM lekker voor als je keertje niet uitgebreid wil koken
Kelly zegt
Yum, zo lekker! Ik ben sowieso dol op gerechten met pita broodjes. Echt ideaal voor avonden waarop je geen zin hebt om vet uitgebreid te koken, maar toch iets lekkers wilt. En er zijn zoveel variaties op 🙂
Stella zegt
Lekker! Ik maak bijna elke maand wel tzatziki, doet het overal goed bij. Er hoort alleen geen munt, peterselie en bieslook in en in plaats van citroensap een tl. azijn..tenzij je deze versie natuurlijk lekkerder vindt!