Menstruatiecup: hoe gebruik je het en mijn ervaring
Een paar weken geleden ben ik overgestapt van tampons naar de menstruatiecup. In deze blog leg ik je alles uit over de cup en kun je mijn ervaring met de menstruatiecup lezen. Ben jij ook aan het twijfelen om over te stappen van tampons naar deze cup? Lees dan snel deze review!
Wat is een menstruatiecup?
Een menstruatiecup is een milieuvriendelijk en praktisch alternatief voor tampons of maandverband. Het is een eivormig cupje, gemaakt van medicinale siliconen. De cup breng je in net zoals een tampon en blijft gedurende 8-12 uur zitten. De cup is verkrijgbaar in twee verschillende maten: size A is voor vrouwen die nog niet bevallen zijn en size B is voor vrouwen die een kind gebaard hebben.
Uiteraard heb ik de menstruatiecup in size A gekocht. Onderaan het cupje zit een klein steeltje waaraan je kunt trekken als je de menstruatiecup wilt verwijderen. Ook zorgt het steeltje ervoor dat de cup vacuüm zuigt.
Toxic Shock Syndroom
De grootste reden waarom ik ben overgestapt naar de menstruatiecup is dat de tamponziekte steeds vaker ter sprake komt, ook wel bekend als Toxic Shock Syndroom. Dit is een zeldzame ziekte die je kunt krijgen bij het gebruik van tampons.
Hoe gebruik je de cup?
In de gebruiksaanwijzing staan verschillende manieren om de cup te vouwen. Op bovenstaande foto zie je dat ik een soort mondje van de cup heb gevouwen, dit vind ik zelf de makkelijkste manier om de cup in te brengen. In het begin zal je even moeten oefenen en dit kun je het beste doen op het moment dat je niet ongesteld bent. Je voelt vanzelf wanneer de cup niet goed zit.
Je kunt de cup gerust 8-12 uur laten zitten. Dit vind ik persoonlijk wel erg lang en dit doe ik dan ook alleen ‘s nachts. Op mijn eerste menstruatiedag red ik de 8 uur ook niet en moet ik om de 3 uur de cup legen, omspoelen en weer terug inbrengen. De overige dagen van mijn menstruatie kan ik de cup wel langer inhouden (6-8 uur).
Wat zijn de voor- en nadelen van de menstruatiecup?
De voordelen van de cup is dat een cup maar liefst 2-3x zoveel opvangt dan een tampon. Verder is het gebruik van een cup vele malen goedkoper dan tampons of maandverband. De aanschaf van een cup is rond de €20,- en hier kun je een aantal jaar mee vooruit. Daarbij is een menstruatiecup duurzaam en veel beter voor het milieu. De cup zelf is gifvrij, tast het slijmvlies niet aan en heeft een beter draagcomfort dan tampons.
Het grootste nadeel is het refreshen van de cup. Om de cup eruit te halen moet je je handen viezer maken dan bij het gebruik van een tampon. Na een paar menstruaties heb je dit ook helemaal door en zie ik eigenlijk geen reden meer om terug over te stappen naar tampons. Voor- en na de menstruatie kook ik de cup goed uit met kokend water. Tussendoor spoel je de cup goed om met water. Voor en na het inbrengen van de cup is het natuurlijk belangrijk om de handen goed te wassen met zeep.
De menstruatiecup heb ik gekocht voor €14,95 bij het Kruidvat
Rachel Kromdijk zegt
Pff ik wil het zo graag fijn vinden, maar ik krijg geen enkele cup lekker ingebracht waardoor ik niet doorlek. Het werkt gewoon niet bij mij..
Marloes zegt
Oh echt waar niet? Wat balen zeg! 🙁
Suzanne zegt
Ik vind het zelf heel erg fijn werken die menstruatiecup! Fijn om ook eens te lezen hoe anderen het ervaren.
Fabienne, Enjoyyourownbeauty zegt
Het lijkt me altijd nog fijn om dit eens te proberen, maar ook wel eng.
Mooie review en super fijn dat je er zo eerlijk over schrijft!
Liefs
X
Marloes zegt
Dankjewel Fabienne! Ja het is even oefenen inderdaad maar uiteindelijk erg blij dat ik de overstap heb gemaakt.
Digna zegt
Je moet nooit alleen aan het steeltje trekken zonder de cup in te drukken. Dan trek je je baarmoeder mond mee met de vacuüm en dat doet zeer. Zijkant indeuken om de vacuüm te verbreken en dan aan het steeltje trekken