
Bedrijfskrediet, wat is het en hoe werkt het?
Wanneer je als ondernemer geld wilt lenen, denk je waarschijnlijk al snel aan een zakelijke lening. Niet gek, want deze financieringsvorm wordt veelvuldig gebruikt door ondernemers. Toch biedt een zakelijke lening niet altijd uitkomst. Waarom niet?
Omdat een bedrijfslening vooral geschikt is voor langlopende investeringen in een bedrijf. Gelukkig kun je naast een zakelijke lening ook nog bedrijfskrediet aanvragen. Helaas zijn er genoeg ondernemers die hier nog nooit van gehoord hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat bedrijfskrediet is en hoe het werkt.
Wat is bedrijfskrediet?
Vraag je bedrijfskrediet aan en wordt jouw aanvraag goedgekeurd? Dan opent een geldverstrekker een rekening en stort hier het bedrag op dat je leent. Jij krijgt vervolgens toegang tot de rekening, waardoor je geld opneemt op momenten dat je het nodig hebt. Hierin verschilt bedrijfskrediet van een zakelijke lening. Bij laatstgenoemde financieringsvorm stort een geldverstrekker het bedrag namelijk op jouw zakelijke rekening. Wie bedrijfskrediet aan wil vragen, komt de financieringsvorm overigens niet altijd onder deze naam tegen. Bij veel geldverstrekkers staat bedrijfskrediet namelijk bekend als zakelijk krediet.
Waar gebruik je het voor?
Ondanks dat je inmiddels weet wat bedrijfskrediet is, is de kans groot dat je niet direct een aanvraag indient. Het is namelijk ook handig om te weten waar je deze financieringsvorm voor kunt gebruiken. Veel ondernemers gebruiken zakelijk krediet om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Hierdoor hoef je nooit meer te wachten op openstaande facturen, maar kun je direct bewegen als je kansen ziet. Er zijn ook ondernemers die bedrijfskrediet gebruiken om de dagelijkse uitgaven van hun bedrijf mee te betalen.
Bedrijfskrediet aflossen
Vraag je bedrijfskrediet aan? Dan ga je een schuld aan. Deze schuld los je af door iedere maand een deel van het geleende bedrag terug te betalen. Zakelijk krediet heeft een standaard looptijd van 3 jaar. Dit betekent dat je al het geld dat je gebruikt hebt voor de einddatum terug moet betalen. Het is uiteraard ook mogelijk om de lening af te lossen. Ben je bang dat je het geld in een later stadium toch nog weer nodig hebt? Geen probleem, want bij zakelijk krediet is sprake van flexibel aflossen. Dit houdt in dat je afgelost geld opnieuw kunt opnemen.
Hoe zit het met de rente?
Omdat je een lening aangaat als je voor bedrijfskrediet kiest, krijg je te maken met rente. Eén van de voordelen van zakelijk krediet is dat je geen rente betaalt over het hele bedrag. Een geldverstrekker berekent namelijk alleen rente over het geld dat je opneemt. Hierdoor vallen de kosten mogelijk een stuk lager uit dan bij een zakelijke lening. Hoeveel rente je betaalt? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder de rentestand van dat moment.
De rente over bedrijfskrediet is vergelijkbaar met de rente rekening courant bij de bank. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je telkens te maken krijgt met een ander rentepercentage, want de rente staat vast gedurende de looptijd. Hierdoor weet je waar je aan toe bent als je bedrijfskrediet aanvraagt.
Ben jij al weleens een bedrijfslening aangegaan?
€
Geef een reactie