Als zelfstandig ondernemer heb je deze verzekeringen nodig
Werken als zelfstandig ondernemer brengt de nodige onzekerheid met zich mee, dat maakt het werk uitdagend en leuk! Tegelijkertijd loop je door de tijd heen tegen verschillende bedrijfsrisico’s aan. Denk bijvoorbeeld aan een leverancier die de samenwerking plots stopt, of diens afspraken niet nakomt. Of denk aan klanten die massaal wegblijven, met een flinke dip in de omzet tot gevolg. Een derde risico: een gedeeltelijke- of volledige arbeidsongeschiktheid. Er is in zo’n situatie geen sociaal vangnet, dat zorgt voor het behoud van je inkomen. Om dergelijke risico’s te beperken is het voor zelfstandig ondernemers raadzaam om zakelijke verzekeringen af te sluiten. Deze verzekeringen worden in tal van soorten aangeboden. Denk aan een rechtsbijstandverzekering zzp, een cyberverzekering en bijvoorbeeld een zakelijke autoverzekering. In dit artikel lees je meer over de verzekeringen die meer dan interessant zijn voor ondernemers.
Nut en noodzaak van een zakelijke rechtsbijstandverzekering
Er kunnen zich situaties voordoen waarin je juridische hulp nodig hebt om een conflict op te lossen. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe stevig je juridische positie is, welke eventuele juridische stappen je kunt nemen tegen een afnemer of leverancier, enzovoorts. Een zakelijk rechtsbijstandverzekering biedt de oplossing. Bij de beschreven problemen kun je rekenen op de juridische hulp van de verzekeraar. Ook incassorechtsbijstand valt onder de dekking hiervan. Handig, wanneer een klant plotseling niet meer betaalt. Het zou de financiële stabiliteit van je onderneming in gevaar kunnen brengen.
Een verzekeraar werkt voor het verlenen van juridische rechtsbijstand samen met externe partners. Zo ben je verzekerd van de ondersteuning van een advocaat of jurist, afhankelijk van de kwestie die je voorlegt aan een verzekeraar. Sluit je de rechtsbijstandverzekering af op het moment dat het conflict al speelt? In dat geval valt dit conflict logischerwijs buiten de dekking van de verzekering. Zelf een advocaat of jurist inschakelen brengt vaak al snel hoge kosten met zich mee.
AOV-verzekering voor ondernemers straks mogelijk verplicht
Er gaan stemmen op om de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers verplicht te maken vanaf 2024. Deze plannen worden momenteel behandeld door de Eerste en Tweede Kamer. Het verplicht stellen van deze verzekeringen is geen slecht idee. Zoals eerder in dit artikel aangehaald, is er momenteel geen sociaal vangnet voor ondernemers die plotseling gedeeltelijk- of volledig arbeidsongeschikt raken. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van hun inkomen. Niet alleen bij arbeidsongeschiktheid, maar bijvoorbeeld ook op het moment dat zij met pensioen gaan.
Een zakelijke AOV maakt het voor ondernemers mogelijk om een deel van hun inkomen te behouden bij een gedeeltelijke- of volledige arbeidsongeschiktheid. Zo hoeven zij hun levensstandaard niet drastisch aan te passen. In het ergste geval moet een ondernemer zelfs zijn of haar huis uit, omdat de hypotheek na het wegvallen van het inkomen van de ondernemer niet meer te betalen is. Situaties die voorkomen worden met het afsluiten van een AOV.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen
Aansprakelijkheidsverzekeringen voor ondernemers zijn er in twee varianten: een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, de BAV, dekt de schade die voortkomt uit beroepsfouten. Denk bijvoorbeeld aan een rekenfout die je maakt bij het opstellen van de financiële plannen van een organisatie. Het kan leiden tot grote financiële schade voor zo’n partij. Voorkom dat je zelf opdraait voor deze schade, door een zakelijke BAV af te sluiten.
Ben je als zelfstandig ondernemer werkzaam in de bouw of bijvoorbeeld de techniek? In dat geval is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) interessant. Deze zakelijke AVB dekt de financiële gevolgen, als gevolg van schade aangericht aan anderen of andermans bezittingen. Het gaat hierbij niet alleen om de schade die je zelf veroorzaakt, maar bijvoorbeeld ook om schade veroorzaakt door medewerkers van je organisatie.
Heb jij bovenstaande verzekeringen als ZZP’er?
€
Geef een reactie