4 weetjes over telefonie
Dat we kunnen bellen met elkaar, ook als diegene aan de andere kant van de wereld woont, nemen we tegenwoordig voor lief. De technologie heeft zich, ook rondom telefonie, de afgelopen eeuw enorm ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat met die ontwikkelingen ook tegen wat nieuwe luxeproblemen aanlopen. We bespreken vier weetjes over telefonie.
085-nummer opnemen of niet?
Het overkomt veel Nederlanders regelmatig: ze worden gebeld door een nummer met het kengetal 085, en als ze opnemen zit er iemand aan de andere kant van de lijn die ze iets probeert aan te smeren. Dat is erg irritant en is voor sommigen een reden om geen telefoontjes van een 085-nummer meer op te nemen.
Maar waar staat dat kengetal eigenlijk voor? De realiteit is dat dit kengetal niet aan een regio gebonden is, wat het populair maakt bij ondernemers die geen regionale uitstraling willen hebben. Het zijn geen nummers waar een ander tarief voor gerekend wordt, dus als je een 085-nummer moet bellen hoef je je daar geen zorgen over te maken. Betekent een beller met 085-nummer altijd dat iemand je iets wil verkopen? Nee, helaas kunnen ook bedrijven waar je wél al klant bent je via zo’n nummer proberen te bereiken en zelfs huisartsen en ziekenhuizen kunnen je bellen met een 085-nummer.
Wil je dus toch blijven screenen, zorg dan dat je voicemail aanstaat. Als het echt belangrijk is, laat men dan wel een bericht achter.
Sim only vs. Bureau Kredietregistratie
Een sim only abonnement kan je een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) besparen. In dit register worden leningen en kredieten opgeslagen, zodat kredietverstrekkers voordat ze jou geld lenen kunnen zien of je al lopende leningen hebt of wellicht zelfs een wanbetaler bent. Neem je een abonnement in een combinatie met een nieuwe telefoon met een waarde van boven de 250 euro die je via je abonnement afbetaalt, dan wordt dit als een lening gezien. Dat probleem heb je niet als je een sim only abonnement neemt en er eventueel los een toestel bij koopt. Vaak ben je dan nog goedkoper uit ook.
Gebaren tijdens het telefoneren
Als we met iemand praten, gebruiken we ook gebaren. Dit noemt men non-verbale communicatie. Italianen staan bekend om hun gebaren tijdens het praten, maar de realiteit is dat wij niet per se minder gebaren, maar vooral lager gebaren waardoor het minder opvalt. Maar is het je wel eens opgevallen dat mensen doorgaan met gebaren tijdens het praten aan de telefoon terwijl de ander ze niet kan zien? De kans is groot is dat je het zelf ook onbewust doet, omdat het nu eenmaal bij praten hoort.
Maanlanding vs. smartphones
Dat de techniek zich enorm ontwikkeld heeft de afgelopen decennia, blijkt wel uit wat we allemaal kunnen met zo’n relatief kleine smartphone. Het is een telefoon, zakcomputer en camera in één. Om al die taken te kunnen vervullen, wordt je smartphone aangedreven door een processor, net als een computer. Computers bestonden al ten tijde van de maanlanding met de Apollo 11. De processor van een gemiddelde smartphone van nu is beter dan die van de computers op de Apollo 11. En daar werd dus een maanlanding mee uitgevoerd.
Met een beetje creativiteit kun je dus in potentie met je smartphone naar Mars, bij wijze van spreken dan. De techniek ontwikkelt zich razendsnel, maar wij mensen blijven ondertussen gewoon gebaren aan de telefoon.
Fijn weekend!
€
Geef een reactie